Meža īpašnieks no meža cep maizi

 

«Nebūtu meža, nebūtu arī maizes,» saka Andrejs Broks, kurš maizes cepšanai malkas krāsnīs izmanto savā mežā iegūtu malku un kļavu lapas. Madonas novada Ošupes pagasta «Jaunkalēju» saimnieks Andrejs Broks, kurš ir paliela meža īpašnieks, rupjmaizi, saldskābmaizi un karašiņas savām rokām cep jau 15 gadus.

Esmu varējis pats

Pats ar savām rokām esmu samūrējis 9 maizes krāsnis, kurās cepu maizi. Lai izceptu maizi, gadā nepieciešams vairāk kā 100 m3 malkas, kuru pats sagatavoju. Maizes cepšanai izmantoju arī ģimenes salasītās kļavu lapas. Izmantoju visus dabiskos produktus.

Maizes cepšanai es izmantoju ieraugu – katrai nākamajai mīklai kubulā ieraugam tiek atstāta neliela daļa no iepriekšējās. Es neizmantoju ķīmiju, izmantoju ķimeni, uzraudzēju maizi, pielieku klāt rudzu miltus. Kukulīšus lieku uz kļavu lapām. Visi procesi ir dabiski, kā senos laikos. Es daru savu darbu ar dvēseli, cilvēki novērtē to, ko es daru un stāv pēc manas maizītes pat rindā.

Vecmamma – mana maizes cepšanas skolotāja man no bērnības ir mācījusi –  tev nevienam nekas nav jāprasa, jo tu to vari pats. Nemeklē sponsoru – izdomā, izdari un nopelni pats. Un tad tev viss būs, un nevienam nekas nebūs jālūdz.

Dzīve meža vidū

Man patīk klusums, miers. Mana saimniecība atrodas meža vidū. Tā es dzīvoju un strādāju meža vidū savā nodabā. Mežu 70 ha esmu saņēmis mantojumā. To apsaimniekoju- audzēju un kopju jaunaudzes. Meža kopšanā iegūtos kokmateriālus un kaltušos kokus izmantoju malkai. Pēc vējlauzēm, vējgāzēm mežā bija daudz kokmateriālu, kurus varēju izmantot gan mājas, gan pirtiņas būvniecībai. Iegādājos lentzāģi, ar kuru baļķus sazāģēju dēļos, bet nomaļus izmantoju malkai.

Kad sacepu maizi, dodos pie cilvēkiem turp, kur kaut kas notiek. Gan uz Rīgu, Ventspili, Aglonu, Ogri, Valmieru – dažādiem gadatirgiem, svētkiem un izstādēm. Mana ceptā maize tirgojas arī Madonā, Parka ielā 12, un lielveikalos SKY Rīgā Manu maizi viegli var atpazīt – pēc kļavu lapām.

Andreja ceptā maize novērtēta arī starptautiskā līmenī – pārtikas izstādē Riga Food 2011,  saņemot zelta un sudraba medaļas. Latvijas ražotāju stendā Maskavā saldskābmaize un rudzu maize ieguvusi sudraba medaļas.

Vineta Kalve

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.